Sunday, December 09, 2007

BLOGGA - Vill Alla Det?


ALLA KAN BLOGGA heter en skrift av Rosemari Södergran (Bilda Förlag 2006).

Informativt och uppmuntrande, - inte minst för dem som i n t e växte upp bland tangentbord och bildskärmar, men som känner sig alltmer inspirerad att kanske sätta igång, hitta sin frekvens i en ny upplevelsesfär, koppla ihop det med vardagen Kan inte bedöma skiften i jämförelse med andra liknande, förmodar att det finns. Det sker ockå hela tiden en utveckling/teknikexpansion, som mutar in nya varianter, t ex Facebook.
Själv tror jag att bloggar/hemsidor är bland den stora händelsen i mediavärlden sedan man uppfann TVn. Etableringen har inte skett över natt, men det har gått fort. Alla uppskattar inte det (väntat). Det kan missbrukas (väntat). Vanligen kommer de negativa synpunkterna från en äldre, konservativare generation.
Men om inte Internet kollapsar, har bloggen/hemsidan kommit för att stanna.
Det är väldigt internationellt.
Rosemari Södergran skriver i sina förord:
"Vilka är det som syns och hörs mest i debatter? Hur många med rötterna i arbetaryrken äger medier? Hur många av cheferna på olika redaktioner har erfarenhet av traditionella arbetaryrken? Hur många journalister bor i förorterna? Här kommer bloggen in. Nu kan många fler göra sina röster hörda, genom att berätta om sina liv och sina erfarenheter. De kan få rutin i att skriva regelbundet. De kan dela med sig av sina reaktioner på vad som sker i samhället."
Så sant. Men det finns många som vill ha det precis som tidigare. Min bild är att det handlar inte alls alltid om människor som är teknikfientliga. Många är nog så roade av alla möjligheter som finns, i programvara m.m. - bara man slipper uttrycka sig offentligt. Ibland beror det på ren slapphet, eller, rent rationellt tänkande,... - några vanliga, icke-inkomstbringande, insändare till tidningar har man knappast heller aldrig gärna besvärat sig att göra.
Ofta sitter man redan bra som man har det, varför riskera något? Ändå kan man vara hur stöddig som helst i sina egna synpunkter, bara det hålls inom familjen. I Jantelagens namn är också bloggaren någon som vill göra sig lika märkvärdig som onödig. Vem bestämmer det?
En debatt har fler parter än en, om man inte upptäckt det tidigare. Bloggvärlden upplever man mest, om man även läser vad andra skriver, det finns oändligt många synpunkter utanför den lilla håla man lever i.

Rosemari Södergran kulturbloggen@gmail.com
Hon nämner bl a följande vanliga s k Bloggverktyg i boken; d v s sidor där man kan komma igång
http://webblogg.se/
med instruktioner på engelska;
http://www.blogsome.com/

==================
I skriften IT och lärande 2/07 hittar jag rubriken, citat;
Ny blogg om ung nätkultur och lärande
Unga nätkulturer är arbetsnamnet på en skrift om ungas liv på nätet som KK-stiftelsen ska ge ut i höst. Projektledaren Stig Roland Rask har startat en blogg som följer arbetsprocessen.
- Unga nätkulturer är en produktionsblogg, där du kan följa bokens framväxt. Intresserade kan komma med ide´er. Bloggen blir bokens förlängda arm och slutkapitlet aldrig färdigformulerat.
Hos Kollegiet., Hkrmhost-host som Torsten förtjänstfullt sade, kan du hitta andra andra bloggar kring IT och lärande, naturligtvis.

2 comments:

Pumita said...

Psst, hon heter Södergren. :)

Mikael M said...

Pumita, jag har alltid önskat mig en korrekturläsare. Men Rose-Mary får i det här fallet hålla till godo med omnämningen.