Thursday, May 31, 2007

Det som internationella Musikbyrån missade



Överst: Condi väntar på att få gå till kakbordet.
Underst: Tony från Blair Witch Project, gillar Telecastermodellen.

Det twistas på redaktionen om Condi spelar i Bag Dad´s eller Dad in a Bag.
För att komma till saken; frågan om hur många politiker som är (musik) kulturintresserade? Jovisst, få förnekar det gissar jag. Men hur många erkänner det öppet i någon högre grad av vikt? Och vad är kultur? Skall man nischa upp det i olika grenar eller bara prata om ett helhetsbegrepp?
Inför valen i alla länder är det sällan aktuellt att prata som mycket de traditionella konstarterna i alla fall. Däremot kan t ex jordbrukskultur vara aktuellt att diskutera. Kulturkrockar är förresten ofta heta potatisar som mången kastar ifrån sig så fort som möjligt?
Mitt intryck är att öppet kulturintresserade politiker ofta blir populära.
Det att man öppet erkänner något, inför gamarna har en viss betydelse.
Till exempel Göran Persson "erkände" att han var feminist, sedan var hela partiet som dominobrickor, alla var feminister. Jättekul! Tänk om det fungerade likadant i musikvärlden. En man/kvinna i framskjuten samhällsposition erkänner, p å s t å r...... sitt stora intresse, "har givit det mycket tid", i åratal, och vips har vi hundratusentals nya musiker som över en natt förstår vad det handlar om, eftersom ledaren i sin vishet visade på hur enkelt det är.
Något annat jag undrat över varför musik+ politik alltid verkar/anses tillhöra vänstern när man pratar i termer om massrörelse. Är det så? Större egoister har jag sällan träffat fler än, i musikerled. Men en relativ slutsats jag kommit fram till, är att musiker är inte politiker, lika lite som idrottaren på den stora arenan, (som kan påminna om vilket massmöte som helst)visserligen man kan belysa det som om man betraktade en politisk aktivitet, händelse, skeende. Politik verkar mera handla om varifrån pengar tas och hur pengar skall fördelas.
Om man vänder på det, ...betraktar fotona ovan som sanna, ...påstår dem vara äkta ögonblicks bilder från det kulturella musiklivet eller musikbranschen...., är det väl ingen som tar det på allvar. Men de kan fungera som påståenden.



No comments: