Thursday, December 20, 2007

JULEN 2007 : Valfriheten har kommit för att stanna?


...och så från
FRÅN AFFÄRSIDEERnas VÄRLD,
vad passar bättre vid juletid?
Och så SKÖNHETSTIPS!
Ett lika fräckt som oförskämt tilltag utvisande de mest snuskiga affärsprinciper har inträffat i Grönköping. De nyinflyttade i punkthusen å Brylunda gärde – närmare bestämt vid Tistelstångsvägen – hade lagt märke till att plötsligt s.k. pankor kröp omkring i lägenheterna. Visste var och en med sig att icke ha medfört djuren ifråga, vaför stämningen blev hårt när oliderlig, misstänkte den ene den andre samt vice versa.
Upptäcktes så av en ren händelse rätta sakförhållandet härförleden.
En fru S. i andra våningen å Tistelvägen 8 tyckte sig höra buller och bråk från grannens, varför hon öppnade dörren till trappuppgången för att bättre höra vad som kanske var å färde.
Hon stod just och kikade genom dörrspringan, då hon till sin förvåning får se herr gossen Emil Ruda smyga fram till granenns brevlåda, däri han från en medhavd papperspåse, insmusslade något, som ej syntes. Då han efter att skyggt sett sig omkring, närmade sig också fru S:s dörr, stod hon motstilla och lät ynglingen hållas, då hon genast förstod att han ej hade rent mjöl i påsen. Sen han fingerat och manipulerat med brevlådan en stund tassade han sakta ned för trappan. Kvickt tände fru S. ljuset och vad får hon till sin häpna bestörtning se, om inte fyra s.k. löss promenera omkring å hallgolvet.
Hon sprang ut och nedför trappan och ryckte till sig pankpåsen, varvid gossen Ruda fann för gott att springande lägga benen på ryggen.
Saken anmälde omgåendeför herr polis Bergström, som snart kunde följa vägglössens spår till en nyetablerad firma i staden: AB Antibasilius (Innehavare f. förrädaren herr Hildor Peterzohn) som sedan e tid tillbaka annonserar om utrotande av vägg- och annan ohyra. För att öka omsättningen hade herr gossen Ruda anställts för att sprida s.m.s. pankor i husen, som han lär ha hämtat i ett ödetorp i Knisslinge. Ett i saning fult geschäft! Åtal följer.

SKÖNHETEN ÖVERSVÄMMAR GRÖNKÖPING
… Så har t.ex. en äkta fransysk madam, fru Zola de Maupassante i dagarna på Varuskrapans skönhetsavdelning demonstrerat ett helt nytt embryoserum. Madame Zola de Maupassante är själv som levande reklam för detta embryoserums fantastiska egenskaper. Hon berättar för Gr.V. att hon själv är mormor flera gånger om.
– Ofattbart, säger vi. Hon er inte ut atta vara en dag över de tjugosju. Vad är det då med detta preparat? Vi låter madame själv berätta.
– Vi har i Frankrike dels en stor jycklingfarm och dels stall för fullblodshästar. Djuren utfodras med bestämd ”diet”, för att de skall producera de näringsämnen, man är ute efter. Embryoserum innehåller nämligen två – stundom tre – kyckling-embryo och ett visst ämne i ”vattnet” efter fullblodhästar. Kycklingembryot skall vara exakt nio dagar gammalt, då det vid denna ålder har sin största effektivitet. Sedan krossas eller söndermosas dessa embryo, nedfrysas till -30 grader, filtrerars och förpckas i hermetiskt tillslutna ampuller av kristall. Sammansättningen av kyckling-embryo och det andra har den undergörande egenskapen att hudcellerna föryngras. Det är inget näringsmedel i vanligmening (man riskerar således inte att gå upp av det) utan det verkar närmast som en chockbehandling avhudcellerna. Därigenom ökar blodcirkulationen och musklerna i ansiktet, på halsen och barmen återfår sin ungdomliga fasthet. – Är då de cremer, som man använder i samma syfte förlegade?
– Ånej, säger leende madame Zola de Maupassante. Embryoserum är så starkt att det inte kan användas hur som helst. Behandlingarna måste ske med tio dagars mellanrum. Och vidare vill jag säga, att det är intealla som tål det. Sålunda vill jag inte rekommendera allergiska människor att använda det. Embryoserum ställerpå intet sätt cremer av olika lag; masker och lotioner på undantag. De har sitt givna existensberättigande i den dagliga skönhetsvården, som alldeles riktigt Västgöta Korrespondenten i Skövde nyligen påpekat.
En annan skönhetsexpert, dennagång från K. Huvudstadenhar även på Grönköpings Varuhus skönhetsavdelning demonstrerat det senaste i läppstiftsvägen.
En dam skall ha lika många läppsift som en målare tuber i sitt färgskrin, utbrister hon temperamentsfullt. Dessutom både smala och breda stift. Man skall anpassa stiften dels efter hatten och klänningen, dels efter miljönsamt tiden på dagen eller natte. Man kräver också nu för tiden att läppsiftet skall kunna tjänstgöra som en penna med vilken man på små biljetter kan göra mera intima meddelanden. Därtill kommer ögonskugga och ögonbrynsfrg i stift, som passar till hylsan. De många stiften kan ma förvara i en särskild kollektor med plats för 16 stift, t.ex. läppstift, ögonbrynsfärg och ögonskugga öronsnibbsmake up. Enligt ett frn Skövde ingånget meddelande skall damerna i år ha cognacshy.
Detta bör dock – innan bekräftelse kommit från Paris – tagas med en rätt stor nypa salt.
Till en demonstration av nyheterna på bystfronten återkommer vi i vårt nästa nummer.

Källa: Timmen GR-k:p-ng
Ada A:son Susegård
Legt.förf.&hemkonsulent (1954)

No comments: