Tuesday, February 21, 2006

Producenten

Tisdagkväll; kollade igenom text-tv, ”nyheter”. Gruppvåldtäkter i Norrköping – orkar jag kommentera det? Gärningsmännen är inte på den intellektuella nivån att man förstår någonting. Kanske är det vi dit vi kommit. En del förstår ingenting alls.

Skall man vara ”hygglig”, kan man kanske säga att gärningsmännen möjligen förstår så långt…, att man ställer till med skada, men njuter av det i någon sorts intern ”kamratlig” flabbighet. Ingen ödmjukhet eller analysförmåga utöver det. Går i vardagen omkring med sina mobiltelefoner, åker bil, ser på TV.

Just när detta skrives, strax efter kl 19:00, åter ett avsnitt av ett känt program – varför alltid nämna dess namn – där man ungefär mest ligger i sängen i gemensamma sovrum, står i badrummet och diskuterar något sexrelaterat relationsärende, har fest, där det sällan i rutan dröjer länge innan i alla fall någon börjar tappa sina plagg. För de ännu yngre människorna, som råkar se på TV under bästa sändningstid, är de i rutan ”stora” människor, vuxna förebilder…

Kanske kallas detta yttrandefrihet. Märkligt att man i så hög grad inte kan använda den friheten till något annat än att fokusera på sex. Det verkar totalitärt, påtvingande. De allra flesta har något förhållande till sin egen sexualitet. För en fortfarande expanderande bransch är detta spelplanen, man vill ”förädla” sexualiteten till ett renodlat konsument och kundbeteende.


- men när det gäller gruppvåldtäkter, tror jag att det till en del också handlar om samma mekanik som gängmisshandel, huliganupplopp. Det är, vanligen bara, män i flock. Precis som i de flesta krig som varit. Kanske var männen där ibland just för det att man begrep inte bättre - eller så var det så att någon hade skickat dit dom. Det var order.

Någon Alfahanne brukar finnas med, själv på plats, …eller någon annanstans, producenten av själva ideen…., visst f-n är det ett allvarligt problem om inte egoisten i den tankesmedjan kan komma på något bättre!!

3 comments:

fatima said...

Det är intressant det här med yttrandefrihet. Man får ta det onda med det goda så att säga...Men varför kan inte de som brukar den ta lite ansvar???

Gruppvåldtäkter är för övrig avskyvärt. vad många inte tänker på är att det är helt vanliga killar som vi aldrig skulle kunna tro något sånt om. Läs Katarina Wennstams bok, Flickan och skulden. Den visar bl a på hur ett helt samhälle kan vända sig emot den flicka som blir utsatt för att "killarna är ju faktiskt shyssta killar, det måste varit hon som bjudit ut sig så stackarna inte kunde stå emot..."

Mikael M said...

När det gäller yttrandefriheten har jag ofta undrat varför inte fler använder den..., mera i det offentliga rimmet menar jag. Den välkända tesen om tystnaden är allra farligast. Märkligt är också vad den används tiil, läste någon (visserligen)löpsedel om en FOLKSTORM mot Lena Philipsson programledarskap i schlagertävlingen ! Vilket problem... och det var väl inget fel på LenaPh i sammanhanget. Jag visste inte att det fortfarande kunde bli folkstormar. Men, hos många stormar det inte alls, man vet nog "allt", men i offentligheten är man knäpptyst, offentlighetens zoombies. Jag vet inte vad det beror på, komplex, hämningar, känsla av otillräcklighet. Så finns det ju också de som är livrädda för att göra sig märkvärdiga..., inte minst vanligt i den gamla sosse och vänsterkulturen. Där är individen en giftig partikel.

Mikael M said...

I hastigheten - då i annan ända av stan - märker att tappar både bokstäver och formulerar mig otydligt; menar förstås, "den gamla tesen om tystnaden; att tystnaden är allra farligast" och syftar på det offentliga rummet. Kan tillägga, att enligt Kanal 5 texttv,(rubricerad som Aftonbladet) skall "SVT nu prata med Lena Ph:s pojkvän om problemet att hon inte är inte öppen, utan tillknäppt" Varför inte Kanal 5 själva prata med t ex psykologer om all skit man sänder?