Monday, February 06, 2006

Vad som förväntas ..?

Gårdagens reportage i SVT slog väl in den definitiva spiken om att det förekommer "regelrätt" slavhandel i Europa. Unga kvinnor mer eller mindre tvingas in i prostitution, i det här fallet i Turkiet. Omständigheter i de egna hemländerna, som Ukraina och Moldavien är så knappa att man mer eller mindre tvingas söka jobb utomlands. Väl i det andra landet, med fråntaget pass luras man i en hårdför affärsverksamhet. Otroligt nog kan man t o m få för sig att sälja kompisens fru. Det var ändå bara några exempel som togs upp.

Inför förestående fotbollsVM har många varningsflaggor höjts om en allt mer forcerad verksamhet. Den kärntrupp som av tradition fortfarande faktiskt gillar fotboll, har i många år fått plågas med huliganeländet (det har inte alltid varit så), nu skall det spåra ut ytterligare och man får väl då bläddra ett bra tag i tidningen för att hitta ett normalt fotbollsreportage. Det som man blev påmind om, är också den ekonomiska misär som många tvingas leva i på östra sidan av europa. Folk ser tärda och vitaminlösa ut, men försöker tappert se på framtiden.

Till detta läggs till, en normal TV-kväll 2006, muslimsk extremism; enligt ett ledande uttalande från det hållet, lär det finnas miljoner muslimer som är beredda att dö för profetens heder. Detta som jag här ovan beskrivit, kunde jag inte föreställa mig 1966 då jag som ganska ung såg svartvita TV-sändningar från FotbollsVM i England. Hur var det i Sverige 1958? Det var nog frid och fröjd, mycket som verkade roligt, inte minst för att det fanns framtidoptimism?

Den optimismen är det lite svårare att se skymten av idag, inte ens om man tar på sig bra vinterskor i det här vädret.

No comments: