Tuesday, October 18, 2005

RETRO 1

hej bäste läsare !................ kom på att en del texter bara förekommit i mail.

ZAGOLANDET presenterar nu utdrag ur dessa.
I fokus står Aftonbladets tidigare ungdomsbilaga PULS

" I perioder, alltid någon babe på omslaget. Ett speciellt nummer av PULS "behandlar misshandlade-kvinnor-modet". På omslaget tjejer med blå- och skrapmärken, inne i tidningen "modereportage" om död och fruktan, som visar sig också vara reklam för lämplig klädsel. Ett annat nummer behandlar "Motellfesten", där modellerna också bär lämplig klädsel; trosor, top och stövlar. Vad jag här skriver om är alltså en ungdomsbilaga, till vilken åldersgrupp är svårt att veta. I alla fall skulle den vara tillgänglig; för så många som möjligt, en bilaga till den stora upplagan........
Lite märkligt är det att bara några år senare verkar PULS som helhet ganska "oskyldigt", något som bara drunknar i mediaklimatet i övrigt. Idag kan man skratta åt en del Pop-tidningar från 1960talet.
Någon avancerad fostrande litteratur var det aldrig då heller och den äldre generationen förfasade sig.

Är det helt enkelt en bagatell?

Nej, jag tror inte det. Idag handlar det snarare om ett folklhälsoproblem, om man inte intellektuellt och moraliskt kan förstå något av världen vi lever i. Informationsflödet och möjligheterna att ta del av det är enorma.
Vilka slutsatser kan man dra av (t ex Aftonbladets) affischer på stan?
---------------------------------------------------------
För att gå vidare, ......åtminstone somliga läsare av mina texter vet att jag har samlat på Aftonladets tidigare s k ungdomsbilaga PULS. Igår var det äntligen dags att leta i högen, stapeln i skåpet under min lilla Tv.
Jag ville påminna mig om vad som verkligen stod i bildtexterna i det där speciella numret, som bland annat behandlar det vad jag i flera år kallat för "misshandlade-kvinnor-modet".Exemplaret visasr sig vara från Fredagen den 1 augusti 1997. Den måste vara ganska tidig i den bilagautgivningen eftersom det på omslaget står att "du får den på köpet", alltså gratis om man köper Aftonbladet. På omslaget är det mycket riktigt, som jag hela tiden påstått, två kvinnor med förmodade knivsår, blodfläckar och blåmärken.

Som underrubrik på omslaget; Puls guide till skräcktrenden.Själva berättelsen (precis vad det är) är på tre helsidor, ytan domineras av bilderna, men till varje bild finns en text, jag återger här samtliga;

"Plötsligt från ingenstans dyker han upp..... maskerad och beväpnad. Dina skrik hörs inte och att be om nåd är mer än lönlöst. Mannen har bara en sak i åtanke..... att bloda ner dig och din fina vita klänning. Den vita halterneckklänningen av märket Yvonne B kommer från trendiga JUS och kostar 995 kronor"

"Är det någon där? Ur mörkret i källaren smyger han sig på... vem är han? Polisen, pappan eller pojkvännen, alla i områdetär misstänkta massmördare. Nu är det din tur och han vill inget hellre än att se ditt blod matcha din röda klänning. Fly eller illa fäkta? Den blodröda klänningen med spets kommer från Kookai och kostar 798kr."

"Det är över nu... utmattad och ensam sjunker hon ihop. Mördaren är död och alla kan sova lugnt i den lilla stadenHon tar ett djup andetag, avlägsnar försiktigt masken från hans ansikte och ser att mördaren är,,, Linnet är av märket Björn Borg och finns på JC för 198kr. Den rutiga kjolen är från H&M och kostar 149kr"

"Bästisen har vägarna förbi och innan hon förstår vad som hänt hamnar hon genast i fysiskt trubbel. Mannen lyckas fly och kvar är hon med sin avlidna väninna i vackert blommig neglige´. Neglige´n kostar kostar 169 kr, den vinröda toppen 149kr och den blommiga kjolen 298 kr. Allt kommer från H&M"

I förtexten till "modereportaget" skriver Helena Lindqvist (text&styling) bland annat "Allra blodigast blir du förstås med Aftonbladets skräckpaket. Vi lottar ut fem paket med t-tröja och biobiljetter till "Scream".
På annan plats i det numret av PULS recenserar Jan-Olov Andersson SCREAM, som han ger + + + + + (d v s högsta betyg) och avslutar med orden ; "Skräckfilmer brukar inte få höga betyg. Genren är kanske inte "fin" nog. Men Wes Craven är dess mästare. "Scream" är en klockren fullträff, årets hittills bästa film!"

Något år senare råkade själv se filmen på tv och i samband med det hade jag innan läst i någon av de vanliga tv-bilagorna, där någon tyckare/betygsättare gick på i samma stil, "Scream" var helt enkelt bättre än t ex nyinspelningen av "Postmannen ringer bara två gånger" (tror att den heter så) som endast hade betyget +++.

Jag tror till exempel att respekten för den s k knivlagen inte har ökat sedan dess och ABs enligt exemplen ovan(massupplaga) har på sitt sätt bidragit till att sänka ribban. De sambanden är generellt svåra att påvisa juridiskt, men jag är övertygad om att de finns. Unga människor är ofta identitetslösa introvert, men skaffar sig nog alla yttre attribut. Ofta slutar analyserna med att gärningsmannen befanns psykiskt sjuk.
Ja, men hur har det gått till då, hur formades kulturen i omgivningen före?
I det läget brukar media i alla former vara helt frikopplat från inflytande, utan det är den elaka läraren/föräldrar som egentligen ställde till det.För att angripa media tror jag att man får börja se det som en politisk motståndare, det finns sammanhang och organisation, anarkin i policy är ibland skenbar.
Vilken propaganda öser man ut, vad vill man, vem är det som talar, vilka blir konsekvenserna?
Den gamla bilden om att tidningar&radio skulle överlag förmedla viktiga bildande budskap stämmer inte.
---------------------------------------------------------
Krisgruppen meddelar den 18 oktober 2005: Aftonbladets ungdomsbilaga PULS finns inte längre, iställetfinns KLICK , en sorts juniorversion av Hänt i Veckan. Det är i alla fall en nöjestidning.
---------------------------------------------------------

No comments: