Sunday, October 23, 2005

Vem valde KG Bergström?

....äsch, jag menar, VEM V Ä L J E R K G ?

Ja, vem väljer vem? När? Var? Hur? Vanliga frågor i TV-soffan.
Har läst om SVT.s (långt gångna?) planer om att genom den nya satsningen "Toppkandidaterna" göra valet 2006 även till en dokusåpa. Egna ordinarie reportrar lånas ut till utfrågningar. De utvalda skall bedriva egna valkampanjer i TV och vinnaren kan på sikt hamna i riksdagen (skriver Aftonbladet). Vinnaren koras i direktsändning och får 250 000 till att förverkliga sina ideer.

Gissar jag rätt kan det efter en tid bli s v å r t för till exempel Aftonbladet att skilja på Toppkandidaterna och Verkligheten.Vad kommer att stå på löpsedlarna? Ett produktionsbolag letar nu efter lämpliga deltagare till politiken..Var raggar man? Hur ser en politiskt intresserad ut som inte redan är aktiv?

Det påstås vara gänget som låg bakom den svenska versionen av Big Brother, som nu åter......., får fart på engagemanget bland licensbetalarna i de svenska skogarna. Som jag längtar. En fri television.
Klart att en del nya partier borde dyka upp: Cliffhangerpartiet (hänger kvar), Fönsterpartiet (tittar in), ParadiseBabes (hoppar omkring med siliconstudsbollar) eller Lip´s r´ us (suger sig fast).
En spännande valrörelse är att vänta inför öppen kamera. Den gamle TV-recensenten i Kvällsposten, Björn Fremer, borde vara jättenöjd, under 1970talet tjatade han alltid om att det skulle vara mer underhållning i TV.
En sak är säker; det blir mycket att hålla reda på.

Det är vid första anblicken svårt att förstå varför inte "Toppkandidaterna"hamnar hos TV3,... men vid närmare eftertanke, man har ju bara en utfrågare (R Aschberg) och då kan det ju inte bli särskilt objektivt. Programmet kan också bli för långdraget och kan inte synkronisera med TV3:s ordinarie nyhetstombola med ca 1 minuts sändningstid. Däremot skulle TV5 kunna baka in det i sporten, om inte TV4 hinner före, men man har ju redan Parlamentet. Fler partier än det Blå och det Röda laget kan rasera trovärdigheten och policyn om lättfattlighet.

Jag som ännu inte hunnit såga Idol !!!




No comments: