Wednesday, November 09, 2005

DEN UTSÄNDE, DEN LÄRDE

...............föredragshållaren.

" Efter att ungdomens livskraft och safter av det rätta slaget blandats färdigt till en charmerande mix, väntar främst en uppgift, nämligen arbetets mödor. En fullvuxen produktionsfaktor har som sin främsta uppgift att FUNGERA. Och vi ser gärna till att det sker med ett ständigt leende på läpparna. Ty samhällets hjul måste i alla väder rulla vidare likt tåget som går på räls. I detta sammanhang kan påpekas att vi är beroende av lyckliga produktionsfaktorer, ty det är vetenskapligt bevisat att dessa utför arbetet på ett bättre sätt. Dessutom är det för den enskilde produktionsfaktorn direkt ekonomiskt lönande att vara glad. Den fullvuxne produktionsfaktorn behöver nu också mer pengar än under ungdomsåren, eftersom han blivit tvingad att bilda familj. (kort paus - funderar) Frun i huset behöver kanske en ny baddräkt. Grabben behöver kanske en japansk kastkniv.


Allt detta kostar pengar. Och barnen, som sagt, är ju vår investering inför framtiden. Dessa måste kostas på regelbundna förhör och kommunikation genom tillsägelse på våra institutioner. Detta för att avlägsna överflödig fantasi förstår ni. Ni har väl observerat vår speciella drive för analfabetismen? Och det är ju självklart att om föräldern är analfabet, så underlättar detta förståelsen för att även barnet tillgodoses detta. Men för att återkomma till detta med FANTASI. Det är nämligen så att fantasi och arbete hör inte ihop. Fantasin utföres lämpligen på fritiden och platser där det inte verkar menligt störande mot något seriöst arbete. Varför?

Låtom oss analysera. För det första. Vad är det som gör oss människor så fantastiska?
Jo. Vår kultur och våra traditioner. Som endast lever vidare tack vare vårt gedigna arbete.
Till hjälp i våra mödor har vi maskinen.

Detta är värt en alldeles särskild analys. Vi får nämligen inte glömma bort att maskinen är en av vår herres avbilder. Den fullvuxna människan, eller mera korrekt, produktionsfaktorn, har anledning att älska maskinen eftersom den har förmågor som inte människan har.

Jag vill påstå att maskinens övernaturliga förmågor är värda all vår beundran. Maskinen är utstuderat likgiltig för sin omgivning, till skillnad från allt oekonomiskt tjafs som förekommer i naturriket. Maskiner arbetar alltid som de är programmerade, samt vill slutföra sitt arbetet på endast ett sätt, vilket är mest praktiskt. Vilken mänsklig produktionsfaktor skulle nöja sig med det? Maskiner är omsorgsfullt befriade från allt utom sin uppgift. Maskinen är okunnig om allt.

Därför är maskinen det perfekta mediet för vår herres vilja. Maskinen är bekymmerslös till och med efter den gått sönder och finner sig självklart i sitt öde. Självklart kan maskinen repareras, eller ersättas med en ny likadan maskin. Den arbetar utan att någosin begära löneförhöjning! Det bästa den vet är att arbeta för sin herre. Och detta, mina damer och herrar är ideal som vi må betrakta med största vördnad.

(nästan viskande-förtroligt).....Maskinen spränger sig själv i bitar om den blivit programmerad till det. Den gör vad som helst. Maskinen saknar all fantasi och kan inte åstadkomma något utöver sin herres vilja. Det är det perfekta redskapet."

--------------------------------------------------------------------------
Ovanstående är hämtat ur "Den lärde och hans dotter", det fjärde föredraget 1985.
En samling monologer , för publiken växelvis, mellan den lärde Profiten och en yngre kvinna, som ovetande varandra går igenom olika faser i livet, som man uppfattar dem.

No comments: