Friday, March 10, 2006

Dagens LILLA textcitat

Ur sången ”Blowin in the wind”…, (Bob Dylan 1962):

”How many times must the cannonballs fly, before they´re forever banned?”

I karikatyrer, filmer eller tecknade serier, var ofta en cannonball något som liknade ett bowlingklot med stubin. Någon figur kunde oönskat svälja hela klotet, när stubinen brann. I dessa sammanhang överlever alla, lite sotiga och rufsiga i pälsen, om man råkar ha det.

I några sjörövarfilmer fick man intrycket att det helt enkelt var en kula som genom sin blotta tyngd och kraft kunde knäcka träattiraljer på motståndarens fartyg.

Kanske var det så engång, innan man fått ordning på krutet. Men barnatron kunde inte förstå att förstörelselustan var verklig, grymmare.

I samband med kriget i f d Jugoslavien undrade jag om man överhuvudtaget fattat något av det västerländska 1960 talet.

När man läser om självmordsbombare i t ex mellanöstern,…............. ja, dit har väl Bob Dylan aldrig kommit. Det är inga bowlingklot, det är hela paket med grejer runt magen, som skall avfyras på ett visst sätt så att effekten inte bara blir den att man bara spränger benen av sig.

Kommer att tänka på avslutningen i ett föredrag som jag läste, från 1985.
Ett utdrag ur denLärdes femte föredrag i ”Den lärde och hans dotter";.....

En atombomb eller flera kan avge den värme som vi så väl behöver omlindas av, när vi på ålderns höst ser tillbaka på våra liv, vår gärning, vårt arbete.(Ser på klockan)

Vad är då uppståndelse? Jag kan tala om för er att det är rena paradiset. Det är en tillflyktsort där vi kan dra oss tillbaka. Där går vår innersta dröm i uppfyllelse. (går fram, dämpat, med förtroende).

Oss emellan. Där kan man skita utan att torka sig i ändan. (kort paus, sakligt, normalt röstläge) Så bra har vi inte det här i våra nuvarande liv, trots att människor är lätta att träna. (tittar på klockan)

Låt mig som avslutning få citera ur vår herres bok som nu föreligger i en ny översättning (öppnar bok, tar framläsglasögon).

Vissa razer är intensiva,skojfriska och alltid på hogget. En del lär sig ganszkar snart enklare udföring, hämta sakker och lär sig små enkla konster och ha stort nöjet därav. Syftet med klassificeringet är att ekonomiskt värtera slaktkroppen. Därigenom kan man sätta ett rättvist pris på hela slaktkroppet.

Man får också sammanhållning gropp av slaktkroppar med likaratdeutsedne och kvalitett, vilket yonderlättar blant annat handelten. Med dessa uppgifter samt the aktuella priser registrerade i datorn, kan afräkninget räknas fram och skrivas ut. Likviden översänds som tjeck, insättning på banketkonto eller på annat sätt som med lemmen önskar”

No comments: