Monday, October 09, 2006

L Ö R D A G EFTER MIDDAG



Fem beslutsamma män och två kvinnor (Helen och Runette) passerade en bakgård i Stockholm. Oktoberblåsten tog tag i den trenchcoat som var oknäppt, hår fladdrade i vinden likt sommarens trötta gräs. Det var fortfarande ganska varmt i luften, kanske var det en del av klimatförändringen.

- Här ligger dom i sina gamla ljusblå täckjackor och mössor. Borde sköntaxeras hela bunten, ingen kan klara sig lagligt med så små inkomster.
- Så är det, så sant som det är sagt, replikerade Helen. De fem männen och de två kvinnorna tillhörde alla det ganska nya partiet; Sista Dagars Röstberättigade och man var partiets speciella Squad. Man var på väg till en lånad lägenhet intill Grimsta Idrottsplats. Därifrån kunde man från fönstret gratis se på matchen Brommapojkarna - IFK Norrköping. Till lägenheten var också kallade några representanter ur partiets ungdomsförbund, Ung o Hes.
Väl framme i lägenheten placerade man stolar vid det stora fönstret, satte på kaffet och småpratade bort en stund, till och med när matchen pågick. Sune, som satsat sitt företag Cuba Cola i Stockholm på en komfortabel Brommapojkarna-vinst, gick snart ut på balkongen på andra sidan lägenheten. Därifrån kunde man inte se matchen. Han ville inte. Brommapojkarna låg under med 0-2 strax innan pausvilan. Tjugo minuters senare kom ungdomsförbundets representanter upp med hissen, varav Walfred var den mest talföre;
- Vi måste satsa mer på framtiden, sade han.
- Du menar ladda ner mer Hollywoodproduktioner i våra datorer?, sade Bengt medan han tittade ut genom fönstret, när Brommapojkarna nu låg i underläge 0-3.
- Nja, inte just det alltid, men du vet, det går att ladda ner sjukvård från webben, till exempel...
- Du menar att man kan lägga ner en del kostsamma sjukhuskomplex ute i landet? sade Bengt medan han fortfarande tittade ut över Grimsta Idrottsplats.
- Javisst, sjukhuset i Sollefteå kunde till exempel inte vara lönsamt mer än då alla i bygden bröt benen samtidigt.
- Det där har jag hört talas om, sade Bengt, läppjade på kaffemuggen med stort rejält handtag.
Han fortsatte; - Var det inte den historien då en folkhögskola i Norrland inbjöd 1500 kineser för att ha full beläggning på ett av sina elevhem.
- Ja, man passade på då för femton år sedan, att spela in en svensk krigsfilm där de långväga, men billiga gästerna, agerade som statister. Det sov femton personer i varje rum. Något gick fel vid någon scen och alla skickades till lasarettet.
När Brommapojkarna, med chans till spel i allsvenskan, före avspark, låg under med 1-5, hoppade Sune från balkongen på baksidan av huset. Det hörde aldrig de övriga, men Helen, med en stor sked i en glassbytta kom att utbrista;
- Vart tog Sune vägen? Gick han hem för att ta hand om sitt företag, Cuba Cola i Stockholm?
- Du jag tar gärna också lite glass, sade den unge Walfred och såg på sin ännu yngre flickvän Saga, för kvällen elegant i en tight T-shirt och en liten TV-antenn piercad i ena örat.
- Ger inte det där störningar?, sade Helen och pekade hastigt på den lilla antennen. - Menar du ätstörningar?, sade Saga bakom sin glass.
- Nej, men....
Just då blåste domaren i pipan därnere på Grimsta IP och matchen var slut. Hela sällskapet lämnade lägenheten halvtimmen senare, under stoj och glada skratt. Blåsten tog tag i den trenchcoat som var oknäppt och den frisyr som inte var sprayad med en kraftig hårspray. När man passerade en bakgård där det låg ett flertal uteliggare i ljusblå gråfläckiga täckjackor med vitt vadd ur hålen, och smutsvita gymnastikskor med trasiga snören; sade sig ungdomsförbundets representant sällan ha sett en sådan brist på utbildning.
Han tog fram en liten bok, knappast större än en liten psalmbok ur innerfickan, ställde sig bredbent och stadigt framför den närmaste uteliggaren.
- Jag tänker citera för dig, citera ur den Den Äkta Gentlemannen. Mannen på marken prasslade lite, han låg på en sopsäck. Walfred bad honom resa på sig. - Du har rakt nedhängande armar. Boken säger; "Man ser ofta personer stå tämligen länge i sällskaper, hvilka icke veta att flytta sina händer, särdeles när förnäma personer tala med dem. De låta bägge armarne hänga, liksom drogos de ned af tunga vigter. Hela människan får derigenom något stelt och tafatt; kroppen förlorar all värdig hållning. Man närmar sig derigenom apan, hvars armar räcka ända till knäna. Det ligger något vidrigt i denna ställning, människogestaltens skönhet går dervid alldeles förlorad." Mannen i den trasiga täckjackan harklade sig;
- Har du en femma? Walfreds flickvän som stått något i bakgrunden tog några steg framåt.
- Nej, nej, kom inte hit, den här mannen är en loser! Det kan vara den där Stålstein som själv berättade om det i tidningen Metro för en tid sedan! Boken säger; "Han kommer att ta fram en näsduk, slår knutar därpå, och fortfar dermed sin berättelse, utan att låta störa sig." Mannen i täckjackan frågade igen; - Har du en femma? - Hör där, hör där!, utropade Walfred upphetsat. Under några tysta sekunder tittade alla på varandra. Walfred fortsatte att läsa ur Den Äkta Gentlemannen;
"Nu rycker han mig i urkedjan, får tag i min rockknapp, och vrider knappen knappen så länge omkring, tills den slutligen lossnar. Nu tagar han sig till, att bereda en annan knapp samma öde, och jag, så framt jag icke vill se min rock blottad på sina knappar, måste draga mig tillbaka och gör den sällsamma upptågsmakaren derigenom en stor fägnad...., Men han vet genast råd; han griper efter en dame; hans hand invecklas oförmärkt i hennes huvudbonad, och snart får man se lockarne,... som pryda den sköna pannan, upplösta mellan hans fingrar och liksom utbjudna till salu."
- Spring Saga, spring! Han kommer att börja tafsa på dig, tänk på din antennpiercing! Han kommer att vilja utbjuda dig till salu! De båda representanterna från Ung o Hes lämnade bakgården i språngmarsch.
En helt vanlig lördageftermiddag, i närheten av Grimsta Idrottplats. Där Brommapojkarna någon timme tidigare förmodligen hade spolierat sina chanser att få spela i allsvenskan nästa år.

Det är riktigt sant 1) att BP var först ut på plan och raserade effektivt mitt Stryktips 2) Johan Stael von Holstein (vd för Iqube) skrev inledningsvis i Metro 25 sept.; "större delen av mitt liv har jag stått som en förlorare med en tom känsla i magen efter ett val, en känsla av maktlöshet och hopplöshet som om framtiden inte kunde föra något gott med sig" 3) Den Äkta Gentlemannen är en skrift från 1845, utgiven i Göteborg, i svensk öfversättning, efter tionde förbättrade upplagan.

No comments: